We spreken van een mede-eigendom vanaf het ogenblik dat er meerdere eigenaars in één gebouw zijn.
De reglementering is afhankelijk is van gebouw tot gebouw, en om de verdeling op basis van aandelen vast te leggen wordt een basisakte opgesteld door een notaris. Bij deze basisakte worden ook een reglement van inwendige orde en een reglement van mede-eigendom opgesteld om de mede-eigenaars en bewoners attent te maken op hun rechten en verplichtingen. De overige reglementen worden wettelijk bepaald in de wet op de mede-eigendom (art. 577 BW van 30 juni 1994).
MEER INFORMATIE? KLIK HIER!
(conform BW art 577-8-§4 wet op de mede-eigendom)
Opmaak:
Versturen:
Acte nemen:
Uitvoeren:
De syndicus zal op maximum drie (3) beheerraadvergaderingen aanwezig zijn en hierover verslagen opmaken.
De syndicus vertegenwoordigt de vereniging van mede-eigenaars (conform het BW art 577-8-§4-6), de basisakte en het reglement van mede-eigendom zowel in rechte als voor het beheer van alle gemeenschappelijke zaken.
Het beheer van gemeenschappelijke zaken zal gebeuren volgens de normen van een goede huisvader en volgens de regels der kunst.
De syndicus waakt over elke contractuele verbintenis tussen de vereniging en een aannemer. Ook voert hij alle briefwisseling tussen de vereniging en derden of mede-eigenaars.
De gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw brengen kosten met zich mee. Hiervoor betaalt u voorschotten of werkkapitaal.
Periodieke uitgaven:
Niet periodieke uitgaven:
De “algemene vergadering” van de mede-eigenaars bepaalt, in functie van de voorziene uitgaven, de inleg van het reservekapitaal. Als de lift binnen twee jaar aan vervanging toe is, wordt daar nu al geld voor opzij gezet. Het reservekapitaal wordt als een ‘goed huisvader’ beheerd. Hoe groter het appartementsgebouw, hoe meer kosten en lasten. Maar er zijn ook meer mede-eigenaars om ze te verdelen.
Zoals is vastgesteld in de statuten van het gebouw, betaalt elke mede-eigenaar voorschotten in verhouding tot zijn aandeel in de gemeenschappelijke delen. In principe gebeurt de verdeling evenredig met de grote van het appartement. Deze verdeling kan gewijzigd worden, maar enkel als de “algemene vergadering” van mede-eigenaars daartoe met een eenparigheid van stemmen beslist.
De syndicus beheert de volledige boekhouding van de vereniging en hij legt jaarlijks een gedetailleerde afrekening voor aan de mede-eigenaars. Op naam van de vereniging opent hij één of meer bankrekeningen (spaarboekje, reservekapitaal, termijnrekening, ...).
Om u een optimaal wooncomfort en het behoud van uw patrimonium te garanderen staat de syndicus eveneens in voor het technisch beheer van het gebouw
Bijzondere verplichting voor de vastgoedmakelaar-beheerder
Gemeenschappelijke bepaling voor alle vastgoedmakelaars-beheerders
Toen we besloten om met een makelaar samen te werken, hebben we enkele firmas vergeleken. We stelden ons vertrouwen in Eskil de Jong omdat hij tijdens een goed gesprek een zeer professionele indruk op ons maakte. De vraagprijs die hij voorstelde was een beetje lager dan de eerst gehoopte, maar we zagen in dat die beter de waarde van het appartement weergaf. Tevens wilde we op korte termijn een koper vinden. Na enkele handige tips, kleine verfetouches en meubelherschikkingen konden er zeer goede fotos gemaakt worden. De verkoop verliep zeer vlot, binnen 14 dagen tijd was het Eskil gelukt en het appartement was aan de vraagprijs verkocht! Tevens zorgde hij zeer goed voor de hele afwikkeling en gaf hij eerlijk advies! Dit gaf ons de mogelijkheid om de juiste beslissingen te nemen.
D.V.