Huizenmarkt brokkelt af

De Morgen, 20 okt 2011

Steeds minder mensen vragen een hypothecair krediet aan. De aanvragen zakten met ruim 13 procent tegenover dezelfde periode het jaar daarvoor. Bovendien voorspelt de Particuliere Vastgoedsentiment Index een duidelijke vertraging op de woningmarkt.

Niet alleen vragen steeds minder mensen een hypothecair krediet aan, ook het gevraagde bedrag daalt met 20 procent. Op jaarbasis is er, met uitzondering van een eenmalige opleving in mei, een continue daling waar te nemen. Dat blijkt uit de cijfers van de Belgische Federatie van de financiële sector, Febelfin. 2010 was een topjaar voor het aantal verstrekte kredieten. Dat er nu steeds minder appetijt is voor leningen, wijst erop dat de vastgoedmarkt afkoelt.

Ook de lagekostenmakelaar Directmakelaar komt tot deze conclusie. Die ontwikkelde jaren geleden een index die een voorspellend karakter heeft en dus de toekomstige evolutie van de vastgoedmarkt in kaart kan brengen. De Particuliere Vastgoedsentiment wijst nu op een duidelijke vertraging in de markt van de particuliere woningen. "De cijfers wijzen ondubbelzinnig op aarzelende kopers en verkopers", zegt Hans Loose van Directmakelaar. "De berichten over zware begrotingsbesparingen zullen ongetwijfeld ook de vastgoedmarkt raken. Iedere ingreep op de (vastgoed)fiscaliteit heeft dadelijk zijn gevolg op de transacties en de prijs." Over de eerste negen maanden van 2011 konden de verkoopprijzen de inflatie volgen, maar ook niet meer dan dat, zegt Loose. "Als we dit volgend kwartaal zo kunnen behouden, mogen we van een goed resultaat spreken."

19.500 minder voor huis

Maar afgaande op de lagere cijfers van Febelfin blijkt dit ijdele hoop te zijn. "Dat er minder krediet wordt aangevraagd, kan er op duiden dat daarin heel wat 'groene' en verbouwingskredieten schuilgaan en de daling van de hypotheekaanvragen voor de aankoop van woningen nog lager is", analyseert Loose. Hij merkt op dat de uiteindelijke verkoopprijs in de eerste helft van oktober gemiddeld 5,5 procent of 19.500 euro lager uitvalt dan initieel gehoopt. "Enkel rond grootstedelijke zones, waar er een grotere bevolkingsdruk is, kunnen we nog stijgingen verwachten."

Bij vastgoedmakelaar ERA wil bestuurder Ian Cook zich niet aan een voorspelling wagen. "Tot nog toe zijn de verkoopcijfers goed, maar als de rente opveert zal dat pijn doen. En mogelijk zal dat mensen naar een iets goedkoper marktsegment leiden."

Ook Bart Azare van de Federatie van Notarissen spreekt van een relatief stabiele markt. "Al tekenden we in het 3de trimester een vertraging op van 7,5 procent ten opzichte van de maand daarvoor. Dat trimester wordt wel altijd sterk beïnvloed door de rustigere zomer." Toch is ook Azare er niet helemaal gerust in en verwijst hij ook naar de macro-economische indicatoren en het dalende consumenten- en ondernemersvertrouwen. "Maar voorspellingen maken doe ik niet. Vastgoed blijft een vaste waarde in ons land, ook in beroerde economische tijden."

© 2011 De Persgroep Publishing/  Lieven Desmet

Nieuwsoverzicht

E-news

Laat je gegevens na en ontvang onze uitnodigingen voor opendeurdagen, evenementen, ...

Gelieve je voornaam in te vullen. Gelieve je familienaam in te vullen. Gelieve een correct e-mailadres in te vullen.

Hou me op de hoogte van:

Verkocht...

Alain, 

Op zeer korte tijd was mijn woning verkocht en dit tegen de afgesproken prijs. Ik ben dan ook zeer tevreden over agence rosseel NV. Alain gaf me de juiste, goede en accurate inlichtingen. Agence rosseel zorgde voor de nodige stukken en alle afspraken werden correct nagekomen. Ik kan dan ook niet anders dan agence rosseel NV warm aanbevelen aan wie een vastgoed wil verkopen. 

Dank.

Bekijk meer referenties