Wij gebruiken cookies. Cookiebeleid OK

2019-12-27 11:57:53 Vastgoed in 2020

Wat verandert er in 2020 voor vastgoed. In 2019 was de federale regering in lopende zaken, hierdoor heeft die niet veel nieuwe wetgeving voor jouw portefeuille nagelaten. De lijst met nieuwigheden van de Vlaamse overheid is toch wat omvangrijker.

Rookmelders

In het Vlaamse Gewest moeten alle woningen minstens één rookmelder per verdieping hebben. In studentenkoten of gebouwen waarvan kamers verhuurd worden, is in elke kamer een detector verplicht. Sinds 2013 was het in huurwoningen en nieuwbouwwoningen al verplicht om één rookmelder per verdieping te hebben. Nu wordt die verplichting uitgebreid naar ALLE woningen in Vlaanderen. De algemene verplichting komt er om het grote aantal doden door woningbranden in Vlaanderen naar beneden te krijgen.  Er komt geen grootschalige controleactie, maar er wordt wel gevraagd om je rookmelders te laten registreren. Dit kan online, via de website hangrookmelders.be Verzekeraars laten weten dat de nieuwe verplichting geen gevolgen heeft voor jouw brandverzekering. Maar welke rookmelders moet je nu kopen en waar moet je ze ophangen?

 

 

Welke rookmelders & hoe ophangen

Waar moet je nu op letten als je rookmelders koopt? Ten eerste moet je vooral zien dat je een rookmelder koopt die tien jaar meegaat. Het uitgangspunt is dat je minimaal één rookmelder per verdieping moet ophangen. Dit kan het best op de evacuatieweg tussen de slaapkamers en buitendeur. Verder is het ook aangewezen om een rookmelder te plaatsen in de ruimte waar een droogkast staat, dit omdat hier vaker brand kan ontstaan. Een droogkast wordt namelijk heel warm en in combinatie met stof kan hier - zeker bij slecht onderhoud - snel brand ontstaan. Tot slot is het ook aangewezen om een rookmelder op te hangen op de plek waar je je telefoon oplaadt, omdat het risico bestaat dat de batterij in brand vliegt. Hetzelfde geldt voor batterijen van elektrische fietsen, wanneer die opgeladen worden. De keuken en badkamer zijn geen goede plaatsen om een rookmelder te hangen, dit omdat de toestellen hier vaak vals alarm kunnen geven.

Dakisolatie

Woningen zonder dakisolatie krijgen vanaf 1 januari 15 strafpunten. Huizen of appartementen met meer dan 15 strafpunten mogen niet meer verhuurd worden. Dat geldt ook voor lopende contracten. De strafpunten vallen weg bij een goede EPC-score. Voor woningen in open bebouwing ligt de grens op 600 kWh/m2. Voor een halfopen bebouwing is dat 550, voor gesloten bebouwing 450 en voor appartementen 400 kWh/m2.

Meer lezen

Dubbele beglazing

Alle woningen in Vlaanderen moeten dubbele beglazing hebben in de leefruimte, de keuken, de badkamer en de slaapkamers, ook huurwoningen. Maar sancties blijven voorlopig uit. Woningen die niet orde zijn, krijgen pas vanaf 2023 15 strafpunten, waardoor ze niet langer verhuurd mogen worden.

Strenger op woonkrediet

money-2156375 640

 

De Nationale Bank vraagt de banken om voorzichtiger te zijn bij de toekenning van een woonkrediet. Leningen ter waarde van meer dan 90% van de aankoopprijs zullen nog moeilijk te krijgen zijn. Dit wil concreet zeggen dat je dus minimaal 10% van de aankoopprijs plus de aankoopkosten met eigen middelen zal moeten kunnen financieren. In het verleden kon je tot 125 procent van de aankoopprijs lenen, en dus ook het bedrag van de kosten bijlenen. Dat is inmiddels verleden tijd, maar de Nationale Bank vindt dat banken soms nog te gemakkelijk krediet verschaffen en legt daarom een aantal richtlijnen vast. Die maken dat je toch al wat spaargeld opzij moet hebben staan om een woning te kunnen kopen en hiervoor een lening af te sluiten. Voor jonge gezinnen mogen de banken iets soepeler zijn, hiervoor zijn er soepelere richtlijnen. Namelijk, maximaal 35 procent van het leenvolume aan startende kopers mag een hogere quotiteit dan 90 hebben. Hoe hoog dan wel, dat zegt de Nationale Bank niet. Maar bij maximaal 5 procent daarvan mag de lening meer dan 100 procent van de aankoopwaarde bedragen. Voor de andere ontleners (zij die geen beginnende kopers zijn) mag maximaal 20 procent een hogere quotiteit hebben, maar daar mag de lening niet meer dan 100 procent van de aankoopwaarde bedragen.

Geen woonbonus meer

Zal jouw akte verlijden na 1 januari 2020? Dan komt jouw woonlening niet meer in aanmerking voor belastingvermindering. In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord staat te lezen dat de woonbonus voor de gezinswoning wordt afgeschaft vanaf 2020. De woonbonus is de naam van het belastingvoordeel dat het Vlaams Gewest je tot nog toe kan toekennen voor je hypotheeklening. Lopende leningen blijven de bestaande fiscale voordelen behouden, ook bij een herfinanciering.

 

house-for-sale-4503756 640

 

Lagere registratierechten

De registratierechten bij de aankoop van de enige gezinswoning zakken met 1 procentpunt, van 7% in 2019 naar 6% in 2020. Registratierechten zijn de belastingen die betaald worden op de totaalprijs van de aangekochte woning. Koop je een gezinswoning van minder dan 200.000 euro? Dan krijg je een extra korting tot 5.600 euro.

 

5%

Nog voordeliger is het om een gezinswoning te kopen en het engagement aan te gaan die binnen vijf jaar energiezuiniger te maken. Voor wie een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, daalt het tarief van 6% tot 5%. Bovenop de voorwaarden voor het verlaagd tarief voor een gezinswoning moet jouw renovatie aan voorwaarden voldoen. Het volstaat niet alleen hoogrendementsglas of wat dakisolatie te plaatsen. Na de renovatie moet jouw woning aan minimumnormen voor isolatie, energiezuinigheid én ventilatie voldoen.

 

7%

Wie een huis of appartement koop om het via een sociaal verhuurkantoor te verhuren, moet maar 7 procent registratiebelasting betalen. Althans als de woning binnen drie jaar na de aankoop voor minstens negen jaar wordt verhuurd. 

 

10%

Het standaardtarief is 10 procent. Wie niet voldoet aan een of meerdere voorwaarden moet deze 10 procent registratiebelasting betalen. De grootste valkuil is dat je geen volle eigenaar mag zijn van een andere woning of bouwgrond. Heb je wel ander vastgoed, dan krijg je het gunsttarief maar als het andere vastgoed binnen het jaar verkocht is. Bovendien moet je een huis of een appartement kopen dat vooral dient om er zelf te wonen. Bouwgronden, tweede verblijven of investeringsvastgoed zijn uitgesloten.

 

Nieuwsflash

Vacature: Property Manager/ Technisch beheerder

Agence rosseel beheert een grote portefeuille private eigendommen en realiseert jaarlijks 300 verhuringen. De overgang van de ene huurder naar de volgende is in dit ka... [lees meer]

Een goede (de beste?) keuze!

Agence Rosseel was een goede (de beste?) keuze uit de immo-kantoren uit de streek Gent-Eeklo. Het enthousiasme van Sarah Van  Eeckhout werkte aanstekelijk. Na 10d... [lees meer]

De bezoekmodule van agence rosseel

Vaak zie je een pand die je leuk vindt na de kantooruren. Helaas je zal moeten wachten met bellen tot de volgende ochtend of nu een mail sturen en wachten op antwoord.... [lees meer]

Volg ons op

agence rosseel nv


Vastgoedmakelaar, -bemiddelaar en -syndicus | BIV Nr. 204.633 | Lid CIB
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel
BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus
BA en borgstelling NV AXA Belgium polis 730.390.160

Woning verkopen buiten Oost -Vlaanderen ?
Wij bevelen volgende vastgoedkantoren aan voor de verkoop van jouw huis of appartement:

Turnhout | Geel | Mol | Herentals | Kempen: www.vansweevelt.be | gespecialiseerd in immo Turnhout
Leuven | Mechelen | Brussel | Hageland: www.living-stone.be | gespecialiseerd in immo Leuven
Dilbeek | Ninove | Halle | Pajottenland: www.pajota.be | gespecialiseerd in immo Dilbeek
website by Medialoft